Democratisch proces Turkije baart Belder zorgen

turkije eudinsdag 19 mei 2009 11:40

Europarlementarier Bas Belder heeft in het debat over Turkijke zijn zorgen uitgesproken over het democratische proces in Turkije. Het zogeheten Ergenekon-proces staat volgens hem model voor de democratische instabiliteit van het land

MdV,

De Europese Unie heeft in haar relatie met Turkije twee kardinale fouten begaan. Zij bombardeerde in 1999 Turkije tot kandidaatlidstaat en vervolgde deze dwaalweg door in 2005 toetredingsonderhandelingen met Ankara te starten. Raad en Commissie menen daarbij de historische erfenis van de Republiek Turkije te kunnen negeren.

Die historische erfenis, beter gezegd belasting, uit zich vandaag in een ware cultuurstrijd tussen het laïcistische, kemalistische kamp en het conservatief-religieuze front rond regeringspartij AKP over de juiste richting van de Republiek Turkije. Giftig uitvloeisel daarvan is het opzienbarende Ergenekon-proces tegen tal van kemalistische prominenten.

Qua nationalistische opstelling tegenover ´s lands religieuze en etnische minderheden ontlopen kemalisten en premier Erdogan elkaar ondertussen bitter weinig. De voortdurende ontrechting van die minderheden, een historisch gegeven van de Turkse republiek, staat natuurlijk haaks op de politieke toetredingsvoorwaarden van de Europese Unie.

Raad en Commissie, een bekend Nederlands spreekwoord luidt: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Die wijze les zouden de Europese Instellingen én de Turkse autoriteiten eindelijk eens moeten trekken. Dat pas effent de weg naar een realistischer relatie in beider belang!

« Terug

Reacties op 'Democratisch proces Turkije baart Belder zorgen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.