Belder spreekt zorg uit over institutioneel evenwicht in de Europese Unie

tour binnenplaats closedinsdag 19 mei 2009 11:34

Bas Belder, Europarlementarier voor ChristenUnie/SGP, heeft in zijn bijdrage aan het debat betreffende het Verdrag van Lissabon zijn zorg uitgesproken over het instituitioneel evenwicht van de Europese Unie

Voorzitter,

Het rapport van collega Dehaene roept bij mij dubbele gevoelens op. Aan de ene kant waardeer ik dat hij soms eerlijk durft te analyseren. Ik denk aan de paragrafen 14 en 26, waar de dominantie van de Europese Raad en de moeilijkheden rond het nieuwe stelsel van voorzitterschappen binnen de Raad besproken worden.

Aan de andere kant stelt dit rapport mij teleur. De rapporteur analyseert niet overal even scherp. Vooral in de laatste twaalf paragrafen, waar het externe beleid wordt besproken, worden alle institutionele onduidelijkheden weggemasseerd. En dat terwijl de institutionele gevolgen van deze dubbelfunctie volstrekt ongewis zijn. Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat de rapporteur als algemene evaluatie spreekt van een sterker institutioneel evenwicht in de Unie.

Ik erken dat het Verdrag van Lissabon op sommige punten een verbetering is. Dit neemt echter niet weg dat juist de onduidelijke gevolgen van dit Verdrag op het institutioneel evenwicht van de Unie de achilleshiel van ‘ Lissabon’ is. En dat heeft de rapporteur niet gepeild.

« Terug

Reacties op 'Belder spreekt zorg uit over institutioneel evenwicht in de Europese Unie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.