Belder stelt Chinese Ankang-systeem aan de kaak

dinsdag 19 mei 2009 11:28

Europarlementarier Bas Belder heeft in zijn bijdrage aan het plenaire debat over de Mensenrechtensituatie 2008 zijn afkeur uitgsproken over het politieke misbruik van psychiatrie jegens dissidenten in China

MdV,

Als rapporteur voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en China geeft het mij voldoening dat het voorliggende rapport in paragraaf 87 ruim aandacht besteedt aan de ernstige mensenrechtensituatie in China.

Eén grove schending van de mensenrechten in de Volksrepubliek wordt niet genoemd: het politieke misbruik van de psychiatrie jegens dissidenten. Deze pervertering van de gezondheidszorg staat bekend onder de naam "Ankang". Van officiële Chinese zijde is de paragraaf over het Ankang-systeem in mijn rapport hartgrondig ontkend. Commissie, graag zie ik uw informatie over het politieke gebruik van psychiatrie door Peking tegemoet!

Ten slotte: Een jaar geleden ondervond ik aan den lijve in China wat leden van protestantse huiskerken mee kunnen maken. Wanneer zij een buitenlander willen spreken, wacht een langdurig verblijf op een politiebureau of preventieve intimidatie. Gelukkig kwamen mijn drie Chinese gesprekspartners in spe redelijk snel vrij. Adequate initiatieven van Commissie en Parlement zorgden daarvoor. Voor mij een steekhoudend bewijs dat de Europese Unie effectief kan zijn inzake de bescherming van mensenrechten. Dat geeft moed voor de toekomst!

« Terug

Reacties op 'Belder stelt Chinese Ankang-systeem aan de kaak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.