Van Dalen: Turkije hoort niet bij de Europese Unie

blauwe_moskee_turkije_istanbul610dinsdag 28 april 2009 15:01

Europees lijsttrekker Peter van Dalen van ChristenUnie-SGP heeft opnieuw duidelijk aangegeven dat ChristenUnie-SGP tegen het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie is. Van Dalen:"Turkije voldoet niet aan het geografisch criterium: het ligt voor meer dan 95 procent buiten Europa en de hoofdstad Ankara zeker. Zelfs Istanbul heeft een Europees en een Aziatisch deel. Iedere toerist in die stad weet dat als je de Bosporus oversteekt, je in Azië bent."

Van Dalen deed z'n uitspraak omdat bij het invullen van de Stemwijzer (www.stemwijzer.nl) blijkt, dat veel mensen letten op de positie van Turkije. ChristenUnie-SGP is tegen Turkse toetreding. Andere partijen als het CDA en de VVD zijn onduidelijk en laten in het midden wat ze echt vinden. Van Dalen: "Het geografisch criterium spreekt voor zich. Ik snap niet dat andere partijen de kiezer geen duidelijkheid bieden. En ook voor de Turken zelf wordt het zo een lang slepende kwestie. Laten we de onderhandelingen stoppen en met de Turken nagaan, hoe we onze handelsbetrekkingen met hen kun verbeteren".

PVV
Ook de PVV is tegen Turkse toetreding maar dat heeft te maken met de islam. Van Dalen: "Voor het lidmaatschap van de Europese Unie worden geen eisen gesteld over welke godsdienst je moet aanhangen. Dat moeten we zo houden."


Op 4 juni 2009 zijn de Europese Verkiezingen in Nederland. De ChristenUnie heeft een duidelijke visie op Europa: kijk op www.christenunie.nl/ep2009 om te zien waar de ChristenUnie voor staat. Op www.petervandalen.eu kunt u alles lezen over onze lijsttrekker.

« Terug

Reacties op 'Van Dalen: Turkije hoort niet bij de Europese Unie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.