Fraudebestrijding in Europa onvoldoende

Peter_van_Dalen_610[1]dinsdag 28 april 2009 12:05

"We weten dat met het geld van de Europese Structuurfondsen geknoeid wordt: dat moet hard worden aangepakt", aldus Peter van Dalen, Europees lijsttrekker ChristenUnie-SGP, in reactie op de vaststelling van de Europese uitgaven over 2007, de zogenoemde kwijting. Het geld uit de Structuurfondsen - een pot geld waarin over de periode tot 2013 ruim 700 miljard Euro zit - wordt gebruikt om armere regio's in Europa vooruit te helpen. Maar ruim 10% van dat geld kan niet worden verantwoord.

"Het gaat hier om vele miljarden. Het is volstrekt onduidelijk waar dat geld aan besteed is. Documenten waarin dat moet worden vastgelegd en verantwoord, ontbreken", aldus Peter van Dalen.

Beheerverklaring
Van Dalen: "De EP-leden van ChristenUnie-SGP hebben dus tegen het goedkeuren van de begrotingsuitgaven gestemd. Wij hebben er ook fijntjes aan herinnerd, dat Nederland z'n zaakjes wél goed voor elkaar heeft. Nederland geeft een beheerverklaring af en verantwoordt de EU-gelden. Dat moeten alle lidstaten zo doen".

En nog meer actie is nodig volgens Van Dalen. "Het Europese instituut dat fraudeonderzoek doet (OLAF: Office Européen de Lutte Antifraude) is te klein en ligt aan de leiband van de Europese Commissie. Dat kan natuurlijk niet. De Europese fraudebestrijders moeten onafhankelijk kunnen werken net zoals de Nederlandse Rekenkamer. Zoals het nu gaat, dat is echt onvoldoende".


Op 4 juni 2009 zijn de Europese Verkiezingen in Nederland. De ChristenUnie heeft een duidelijke visie op Europa: kijk op www.christenunie.nl/ep2009 om te zien waar de ChristenUnie voor staat. Op www.petervandalen.eu kunt u alles lezen over onze lijsttrekker.

 

« Terug

Reacties op 'Fraudebestrijding in Europa onvoldoende'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.