Peter van Dalen: "Geen nieuw ‘IJzeren Gordijn"

peter van dalen eurofractiemaandag 20 april 2009 18:38

Peter van Dalen, Europees lijsttrekker ChristenUnie SGP, voorziet dat de Europese samenwerking steeds meer onder druk komt te staan. "De economische en financiële crisis versterkt helaas die tendens. " De nieuwe voorman van de combinatie van ChristenUnie SGP signaleert een nieuwe scheidslijn in Europa. Die valt min of meer samen met het vroegere IJzeren Gordijn. Van Dalen betoogt dit maandagavond tijdens een spreekbeurt in het Zuid Hollandse Reeuwijk.

Van Dalen: "De Europese samenwerking met de lidstaten uit Midden- en Oost Europa staat onder druk. De tegenstelling oost-west in de Europese Unie tekent zich steeds duidelijker af. Frankrijk sluit autofabrieken in bijvoorbeeld Tsjechië en haalt de productie terug naar eigen bodem."

De oneerlijke verdeling van de gelden uit de structuurfondsen is mede debet aan de nieuwe tweedeling, zei Van Dalen. Die fondsen zijn bedoeld voor de minder welvarende delen van Europa. "Maar wat zien we? De welvarende lidstaten Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk halen met z'n vieren dertig procent uit die fondsen. De arme lidstaten Roemenië, Hongarije, Bulgarije en de drie Baltische staten krijgen met z'n zessen nog geen twintig procent uit die fondsen."

ChristenUnie en SGP vinden dat dit echt anders kan en anders moet. Van Dalen herinnerde nog eens aan het enthousiasme dat er was toen ‘de Muur' viel en de landen van het Oostblok het communistische juk afschudden. Daarom: "We hebben ons altijd ingezet voor de aansluiting van de voormalige Oostbloklanden bij de Europese Unie. Laten we zorgen dat die aansluiting goed blíjft. Geen nieuw IJzeren Gordijn binnen de Europese Unie maar samenwerking."

 

 

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen: "Geen nieuw ‘IJzeren Gordijn"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.