Van Dalen ziet uitkomst crisis in versnelling transportprojecten

haven_rotterdamdinsdag 07 april 2009 11:38

"Europese transportprojecten moeten en kunnen sneller." Lijsttrekker Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) roept vandaag de Europese Commissie op om de Trans-Europese Netwerken (TEN) versneld uit te voeren. "Juist in crisistijd zorgt snelle uitvoer voor meer werkgelegenheid, meer investeringen en afgeronde projecten." Van Dalen is er van overtuigd dat versnelling van transportprojecten als TEN ertoe bijdraagt dat de Europese economie er weer eerder bovenop komt.

De lijsttrekker voor ChristenUnie-SGP roept de Commissaris Transport, Tajani, in een brief op om meer en sneller te investeren in de TEN-projecten. Hij schrijft ondermeer: "U vervult de sleutelrol voor correcte en gerichte investeringen. U bent immers verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Trans-Europese Netwerken (TEN). De TEN-projecten zijn over het algemeen gericht op het algemeen Europees belang en daarom bij uitstek geschikt voor extra aandacht in de huidige economische crisis." Van Dalen hekelt daarbij het protectionisme dat sommige Europese lidstaten aan de dag leggen nu hun eigen economie in het geding is. Niettemin wil Van Dalen zeker een krachtige impuls geven aan de Nederlandse transportprojecten.

Spoor
Van Dalen pleit voor meer geld voor de ontwikkeling van ERTMS 3.0, een treinbegeleidingsysteem dat zorgt voor nog meer veiligheid en capaciteit op het Europese spoor. Daarbij beveelt hij een derde spoor bij Emmerich aan, dat moet zorgen voor een snelle treinverbinding tussen Rotterdam en Genua, eveneens een TEN-project.

Naast het spoor, ziet van Dalen mogelijkheden voor verbetering van de binnenvaart tussen ondermeer Frankrijk, België en Nederland, het Seine-Scheldeproject "Een versnelling van dit project levert een grote bijdrage aan schoon transport via de binnenwateren. In de huidige lastige economische tijd is het goed versneld te investeren in een schone, Europese transportmarkt en dus in de binnenvaart."

Ook de haven van Terneuzen kan, wat Van Dalen betreft, een impuls krijgen via TEN. Hij pleit voor een snelle studie naar de uitbreiding van het Seine-Scheldeproject met het grootscheeps ontwikkelen van het kanaal Terneuzen-Gent. "Om bij dit project een goede noord-zuid corridor aan te leggen is een goede verbinding tussen Gent en Terneuzen volstrekt noodzakelijk. De haven van Terneuzen biedt veel mogelijkheden voor intermodaal transport." Van Dalen roept Tajani op hier serieus werk van te maken. Naast spoor en binnenvaart ziet Van Dalen ook mogelijkheden voor de ‘Snelwegen over zee'. Zo pleit hij voor stimulering van de zeesnelweg Rotterdam-Gdansk.. Ook het weggoederenvervoer kan rekenen op steun van Van Dalen. Hij pleit voor een versnelde financiering uit het TEN-budget. Daarbij beveelt hij specifiek de vertunneling van het gedeelte tussen de E314 en de E25 bij Maastricht aan als project voor versnelde financiering en uitvoering.

De volledige brief is hieronder als PDF aan dit nieuwsitem gekoppeld

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20090407_Brief_Tajani_PetervanDalen_vervoersprojectencrisis19,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Van Dalen ziet uitkomst crisis in versnelling transportprojecten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.