Peter van Dalen bij de NOS over de EU en ChristenUnie (video)

europarlement2maandag 06 april 2009 09:31

"De ChristenUnie en de SGP trekken gezamenlijk op bij de Europese verkiezingen. Ze hebben daarom ook samen een verkiezingsprogramma. De kern van het programma is dat er in Europa gewerkt moet worden aan vrede, welvaart en stabiliteit." Dat schrijft de NOS op een speciale Europese Verkiezingenwebsite over onze deelname. Op die pagina is ook een filmpje te zien waarin ik uitleg waar we voor staan.

De vrede, welvaart en stabiliteit wordt allemaal bedreigd door de krediet- en klimaatcrisis. Er is bovendien een institutionele crisis in de EU en ten diepste is er een morele crisis, vinden ChristenUnie en SGP: voor velen is God verdwenen uit Europa. De partijen willen werken vanuit een christelijk perspectief.

Grenzen
Europa moet zijn grenzen kennen, ook waar het gaat om zijn bevoegdheden. De EU moet geen geldverslindend, regelzuchtig en ambtelijk apparaat zijn, maar juist een transparant en efficiënt opererend bestuur, dat gecontroleerd wordt door de nationale parlementen en door het Europees Parlement.

De EU moet een rechtvaardig klimaatbeleid krijgen. De ontwikkelingslanden moeten financieel en materieel geholpen worden bij de aanpassingen vanwege de klimaatverandering.

Christelijk
De Christelijke partijen willen dat Europa zich in internationale betrekkingen sterk maakt voor geloofsvrijheid en mensenrechten. Voor Turkije is er geen plaats in de EU, om geografische, historische en culturele redenen. De EU moet de toetredingsonderhandelingen met Turkije dan ook staken en het land een geprivilegieerd partnerschap aanbieden.

Het belangrijkste criterium voor toetreding, is dat de landen daadwerkelijk op het Europese continent liggen. In dat opzicht zijn er wel mogelijkheden voor de landen op de Westelijke Balkan zoals Kroatië, Macedonië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Albanië.

De leden van de lijstcombinatie ChristenUnie/SGP horen in het Europarlement bij de ID-fractie van euro-sceptici. Bekijk hierboven de video waarin lijsttrekker Peter van Dalen zich voorstelt. Zie ook het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie/SGP.

 

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen bij de NOS over de EU en ChristenUnie (video)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.