Rechte rug tegenover Russen

donderdag 02 april 2009 12:47

"Het lijdt geen twijfel dat Rusland vandaag volop deelt in de wereldwijde economische crisis", aldus Bas Belder in een speech tot het Europarlement op 1 april. "Nog vanmorgen hoorde ik op de radio een indringende reportage vanuit Sint Petersburg over onbetaalbare, dus onbereikbare medicijnen voor de gemiddelde Russische burger."

"En de jongste prognoses van de Wereldbank duiden op nog zwaarder weer voor de Russische economie. Wat te denken van de zwarte voorspelling dat eind dit jaar meer dan 20 miljoen Russen onder het bestaansminimum van 4630 roebel (rond 185 dollar) kunnen geraken?

Inderdaad, Europa en Rusland staan beide voor de urgentie van krachtige crisisbestrijding. Gezamenlijke inspanningen om het mondiale economische klimaat te doen opklaren, verdienen derhalve prioriteit. Voorwaarde daarvoor is wederzijds vertrouwen. Het externe beleid van het Kremlin staat dat echter vierkant in de weg. Die eerlijke, heldere boodschap geeft dit Huis aan Raad en Commissie mee voor de onderhandelingen met Moskou. Naar ik van harte hoop, rendeert een rechte rug tegenover de Russen!"

« Terug