Europese rij en rusttijdenverordening moet op de schop

roadtrainwoensdag 01 april 2009 11:58

“Volstrekt irrationeel hoge of onredelijke boetes en extreem lange afhandelingen”, volgens Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) kenmerkt dat de huidige Europese de rij- en rusttijdenverordening voor chauffeurs. Blokland is blij dat het Europees Parlement vandaag de rij- en rusttijdverordening nog eens onder de loep legt. “Want sinds de rij- en rusttijdenverordening voor chauffeurs is ingegaan, regent het klachten over de onduidelijke en onredelijke toepassing.”

“Het is goed dat het functioneren van de rij- en rusttijdenverordening eindelijk op de plenaire agenda staat. Sinds de verordening van kracht is, zijn er talloze klachten over de onduidelijke en onredelijke toepassing. Daar moet de EU iets aan doen.” Wat Blokland betreft moet de verordening worden herzien. “De wetgeving moet voorspelbaar worden. Ik pleit niet voor het harmoniseren van alle sancties. Dat moet een bevoegdheid van de lidstaten blijven. Ik pleit wel voor een helder, voorspelbaar en redelijk systeem.” Wat Blokland betreft zou dat de enige manier zijn om van de irrationeel hoge en onredelijke boetes en de extreem lange afhandelingen van boetes af te komen.

 

De huidige wetgeving laat, wat Blokland betreft, kennelijk ruimte voor een discriminerende aanpak van bepaalde vrachtwagenchauffeurs langs de Europese wegen. Hij acht dat onaanvaardbaar. “Dit probleem is niets anders dan een ernstige verstoring van de interne markt. De Europese Commissie moet de lidstaten, die zich aan deze verstoring schuldig maken, veel steviger aanpakken. Vanuit Nederlandse perspectief denk ik dan voornamelijk in zuidelijke richting.”

« Terug