Europees bezoek aan Wit-Rusland op losse schroeven

donderdag 26 maart 2009 14:24

Begin april hoopt een Europese delegatie Wit-Rusland te bezoeken. Dat dit bezoek nog lang niet zeker is, bleek vanmorgen uit een overleg achter gesloten deuren in het Europees Parlement. Het overleg over wat wel 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd, was gepland met de delegatie Wit-Rusland van het Europees Parlement en de commissie Buitenlandse zaken met de Wit-Russische ambassade.

De leden van het Europees Parlement, waaronder rapporteur Bas Belder (ChristenUnie-SGP) vroegen de vervangende ambassadeur om opheldering over uitspraken van president Loekatsjenko. Belder: "De Wit-Russische president liet zich onlangs, bij een bezoek aan een timmerfabriek, ontvallen dat de democratische oppositie een soort vijfde colonne is en  een regelrechte vijand van het Wit-Russische volk." Het monddood maken en treiteren van de politieke oppositie is in Wit-Rusland aan de orde van de dag. Afgelopen woensdag nog stelden ChristenUnie-politici dit in een korte demonstratie bij de Wit-Russische ambassade aan de kaak.

Rapporteur Belder vroeg vandaag ook officieel naar een verklaring en bewijzen voor Loekatsjenko's laatste uitspraak dat hij 'enorm veel schadelijke informatie over de Wit-Russische oppositie heeft en dat dit alle politieke kringen nog zal schokken'. "Met één van die kringen bedoelt hij dan het Europees Parlement", aldus Belder. "Ik ben erg benieuwd naar die informatie." Het antwoord van de Wit-Russische diplomatie bleef echter uit. "Veelzeggend", vond Belder.

Dat de Europese delegatie op 6 april daadwerkelijk afreist naar Wit-Rusland is nog lang niet zeker. Omdat het Wit-Russische parlement volgens de OVSE ondemocratisch is, kan de delegatie geen formeel bezoek afleggen. Het maximum haalbare is een informele ontmoeting met Wit-Russische parlementariërs. Wit-Russische diplomaten lieten vandaag al weten dat dit ondenkbaar is.

Het Europees Parlement heeft Wit-Rusland tot maandag 30 maart de tijd gegeven dit op te lossen. "Het is onmogelijk om een formeel bezoek te brengen, want daarbij zou je een heel ondemocratisch regime direct op het hoogste niveau erkennen", vertelde Belder. "Het geplande informele bezoek van 6 tot 8 april is al een behoorlijke handreiking van het Europees Parlement. Heel merkwaardig is wel dat president Loekatsjenko op voorhand al een ontmoeting met de Europese delegatie afwijst, omdat hij nimmer buitenlandse parlementariërs ontvangt."

 

« Terug