Eurolijsttrekker Van Dalen bepleit krachtiger rol voor Europa in crisis

Peter_van_Dalen_610donderdag 19 maart 2009 17:05

"Geen gegraai meer met bonussen, een einde aan agressieve hedgefondsen, Europees toezicht op banken en verzekeraars, en investeren in spoor- en vaarwegen." Europees lijsttrekker Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) stelde donderdagmiddag een aantal krachtige maatregelen voor tegen de huidige crisis. Van Dalen deed dit tijdens het eerste Europese lijsttrekkersdebat in het gebouw van de Eerste Kamer.

Eurorealist Van Dalen vindt dat Europa te traag en te weinig creatief is in het aanpakken van de huidige crisis. De nieuwe lijsttrekker pleit, net als zijn voorgangers van ChristenUnie-SGP, voor duurzame oplossingen. Om crisis en milieu aan te pakken, stelt hij voor om het Trans Europese Netwerk voor spoorwegen en vaarwegen versneld aan te leggen. "Bij deze projecten, die gefinancierd worden door de lidstaten en Europa samen, gaat het om vele tien tallen miljarden Euro's. Dat geld versneld inzetten betekent de Europese economie stimuleren, werkgelegenheid behouden en groen transport bevorderen."
Ook voor de Nederlandse economie betekent dit een impuls. "Door het vrachtvervoer per trein te bevorderen van Rotterdam (via de Betuweroute) naar Duisburg, Basel en dan verder naar Genua respectievelijk Lyon. Of door het project vaarwegverbinding Rotterdam - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Zwarte Zee. Of door de vaarwegverbinding Rotterdam - Antwerpen/Brussel - Parijs te optimaliseren.

Moreel besef
"De Europese crisis biedt kansen om tot een nieuw moreel besef te komen. Géén gegraai meer met bonussen; stoppen met die agressieve hedgefondsen die over de rug van de bedrijven en de werknemers alleen en uitsluitend voor het geld en de winst gaan." Van Dalen ziet in het toezicht op banken en verzekeraars een coördinerende rol weggelegd voor de Europese Centrale Bank. Daarnaast verfoeit hij het Duitse en Franse protectionisme. "We moeten nu alles op alles zetten om de banen behouden. Dus één open Interne Markt houden zonder protectionisme en zonder eenzijdige steunmaatregelen."

Hoewel Van Dalen positieve dingen ziet in de Europese samenwerking en die samenwerking ook aangrijpt om uit de huidige crisis te komen, blijft hij criticus van de Europese bureaucratie. Zo hamert hij in zijn wekelijkse blog op www.petervandalen.eu, al tijden op een oplossing voor het "Europese verhuiscircus". Van Dalen rekent voor dat dit honderden miljoenen euro's op jaarbasis kost. "Juist in tijden van crisis is dat geld hard nodig."

Blog: www.petervandalen.eu

 

« Terug

Reacties op 'Eurolijsttrekker Van Dalen bepleit krachtiger rol voor Europa in crisis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.