Geen online gokken meer in Europa

Peter van Dalen_610_2maandag 09 maart 2009 16:19

"Online gokken schaadt, jong en oud." Lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is heel stellig over kansspelen. "Zeker het online gokken, dat een enorme vlucht heeft genomen, is een oncontroleerbaar en schadelijk fenomeen. Omdat het zo laagdrempelig is via internet, is het enorm verleidelijk om een keer een gokje te wagen." Daar waar collega-politici nog pleiten voor gereguleerde kansspelen is Van Dalen heel rigoureus: "De Europese lidstaten moeten online gokken verbieden".

Morgen debatteert het Europees parlement over een verslag over de integriteit van online gokken. Het verslag meldt dat de gewone gokmarkten in de meeste lidstaten nog streng gereguleerd zijn. Dit in tegenstelling tot de online varianten. Vaak zijn de online spellen verweven met andere media: televisie, telefoon, sms. Zo is de drempel voor het gokken heel laag. Met name voor jongeren. Door die laagdrempeligheid is de kans op gokverslaving bij minderjarigen groot. Van Dalen: "Het Europese rapport spreekt dan ook van 'verontrustend', maar stelt vervolgens helaas nog weinig actie voor. Terwijl in 1996 het eerste online gokspel al in een Europees land, Finland, is gelanceerd. Pas nu, dertien jaar na dato onderneemt de EU actie om dit eventueel aan banden te laten leggen door de lidstaten. Eventueel, want een erg krachtig signaal geeft het nog niet af." 

Waarom is de lijsttrekker zo gebrand op de aanpak van het online gokken? "Het risico van online gokken is dat er niet of nauwelijks zicht is op het aantal spelers dat in de problemen komt. Er is geen enkel zicht op de leeftijd van de spelers. Daarbij zijn de spellen permanent beschikbaar en worden de spelers niet of nauwelijks met voorlichtingscampagnes bereikt." Zelfregulering van de sector blijkt onvoldoende effectief. Het Europese rapport geeft aan dat de online spellen zich snel en ongecontroleerd hebben ontwikkeld. Wat steeds meer mogelijkheden biedt voor criminele praktijken zoals fraude, oneerlijke spelpraktijken, illegale weddenschapkartels en het witwassen van geld. Voor Van Dalen is het zonneklaar: "Leg vandaag nog de Europese online gokindustrie stil."

 

 

« Terug