Halt aan ozonlaagafbrekende stoffen

ozonlaag aarde1donderdag 05 maart 2009 09:08

"Een mijlpaal, dit is echt een goede stap richting een beter milieu", aldus Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie-SGP). De afgelopen dagen bereikte hij namens het Europees Parlement een akkoord met de Raad over ozonlaagafbrekende stoffen. Blokland schreef in korte tijd een rapport over de uitfasering van ozonlaagafbrekende stoffen. "Dit zorgt ervoor dat de ozonlaag beter kan herstellen, zodat schadelijke effecten als huidkanker en verminderde plantengroei, verminderen."

Rapporteur Blokland zette spoed achter de verordening voor ozonlaagafbrekende stoffen. Hij kreeg het Europees Parlement en de Raad zover dat ze binnen een half jaar deze ingrijpende wetswijziging doorvoeren. Voor Europese begrippen is dat bijzonder snel. "Doorgaans kan er jaren over een dergelijk rapport worden vergaderd. Dat is zeker niet in het belang van ons milieu."

Blokland bereikte een aantal concrete resultaten met zijn rapport. "Allereerst krijgen lidstaten meer beleidsvrijheid, maar dan wel ten bate van het milieu. Verder moet het gebruik van ozonlaagafbrekende stoffen worden gestopt of geminimaliseerd. Een schadelijk bestrijdingsmiddel als methylbromide, vaak gebruikt in containers, wordt verboden. Nieuwe vermeende schadelijke stoffen worden onderzocht, ten einde die ook te kunnen verbieden."
Voor sommige toepassingen (zoals laboratoriumgebruik) zijn uitzonderingen gemaakt, mits deze niet direct in het milieu terecht komen en het gebruik niet toeneemt. Daarnaast moeten bedrijven logboeken gaan bijhouden van het gebruik van schadelijke stoffen, zodat niets illegaal kan verdwijnen. Daarbij gaan lidstaten verregaand samenwerken om die illegale handel aan te pakken.

Het spijt Blokland wel dat het verbod op zogenaamde HCFK's (stoffen met een beperkter ozonlaagafbrekend effect) niet al in 2015 ingaat. "Het verbod op HCFK's is nu slechts vervroegd van 2025 naar 2020. Verder is jammer dat er geen uiterste datum is voor de aanpak van ozonlaagafbrekende stoffen in bestaand isolatiemateriaal. Gelukkig hebben we wel af kunnen spreken dat het controle- en handhavingsysteem wordt aangescherpt om zo lekkages van ozonlaagafbrekende stoffen uit apparaten, zoals koelmachines te voorkomen." Een ander probleem dat in de toekomst opgelost moet worden, is de ozonlaagafbrekende stoffen die opgeslagen liggen in gebouwen in de vorm van isolatiemateriaal. Het Europees Parlement heeft er nogmaals bij de Europese Commissie op aangedrongen om met voorstellen voor de adequate verwerking van bouw- en sloopafval te komen.

« Terug