Europarlementariër Bas Belder bezorgd over situatie Bulgaarse kindertehuizen

Kinderopvang Roemenievrijdag 27 februari 2009 14:04

Van 3 tot 6 maart bezoekt europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie-SGP) een aantal Bulgaarse kindertehuizen. Om zo ter plekke te constateren of de, eind 2008 opgevoerde, budgetten voor kinderhulp in Bulgarije tot verbetering van de kindertehuizen leiden. Belder reisde exact een jaar geleden ook rond in het voormalige Oostblokland en trof daar schrijnende situaties aan.

"Ontbreken van voedsel, geen verwarming, geen kleding of geen schoenen; kinderen met volstrekt uiteenlopende handicaps, alles zat door elkaar. We troffen echt mensonterende toestanden aan in de kindertehuizen", aldus de europarlementariër. "Ongelooflijk dat dit vandaag de dag nog voorkomt in een EU-land". Belder zocht contact met de Bulgaarse autoriteiten maar die gaven niet thuis. Toch zijn de problemen tot op het hoogste niveau bekend, zo bleek uit documenten die de eurofractie ChristenUnie-SGP in handen kreeg. "Maar het probleem is dat veel politici het probleem eenvoudigweg ontkennen", aldus Belder. "Een duidelijk overblijfsel van de communistische periode waarin ‘het probleem niet bestond'. Gehandicapte of verstoten kinderen werden indertijd weggestopt in afgelegen tehuizen waar de staat geacht werd voor hen te zorgen." Dat vraagt volgens de betrokken europarlementariër ook om een SIRE-achtige campagne van de Bulgaarse overheid. "Waarbij de overheid initiatieven neemt die tonen dat een kind met een handicap even waardevol is als andere kinderen en juist meer zorg en aandacht verdient."

Belder reist komende week in Bulgarije samen met directeur Karst de Vries van de hulporganisatie ‘Kom over en help'. Deze Nederlandse hulporganisatie werkt nauw samen met Bulgaarse NGO's ter ondersteuning van de kindertehuizen. Politicus Belder heeft via de Nederlandse ambassade een gesprek aangevraagd met de Bulgaarse minister voor arbeid en sociale zaken: Emilia Maslarova. "Wij hopen dan te kunnen constateren dat de toestand in de Bulgaarse kindertehuizen is verbeterd. We hopen ook van harte dat de Bulgaarse regering deze nood onderkent en meer geld en tijd uittrekt voor de kindertehuizen. Dit kan in nauwe samenwerking met de andere EU-landen en de NGO's.

Uitgerust met actuele informatie van de reis, organiseert de eurofractie binnenkort een hoorzitting in Brussel of Straatsburg. Doel van Belder en de zijnen is dan om "de leden van het Europees Parlement te doordringen een positieve rol te spelen richting de Bulgaarse overheid en de overige Europese instellingen: dus lidstaten, Raad èn Europese Commissie."

« Terug

Reacties op 'Europarlementariër Bas Belder bezorgd over situatie Bulgaarse kindertehuizen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.