Gevraagd en ongevraagd advies voor Kosovo

Vlag Kosovowoensdag 04 februari 2009 16:00

Europarlementariër Bas Belder, ChristenUnie-SGP, pleit vandaag in het Europees Parlement voor een meer assertieve houding van de EULEX missie in Kosovo. Nederland levert voor die missie marechaussees, politiemensen, justitiële en civiele experts. De missie moet de stabiliteit in Kosovo bevorderen.

EULEX ondersteunt het Kosovaarse bestuur, de politie, justitie en douane. Dit ter bestrijding van de grensoverschrijdende misdaad en illegale immigratie. Die ondersteuning mag wel wat meer pit krijgen volgens Europarlementariër Belder. Belder: "Met de EULEX missie is Europa verantwoordelijk voor de situatie op de grond. EULEX moet zich assertiever opstellen en de Kosovaarse autoriteiten met raad en daad bijstaan; gevraagd en ongevraagd."

Daarbij hekelt Belder de passieve houding van sommige Europese landen. Hij betreurt ook de Europese verdeeldheid over Kosovo's onafhankelijkheid. "Er is geen weg terug meer voor Kosovo binnen de grenzen van Servië", aldus Belder. Hij pleit voor een masterplan voor de Westelijke Balkan. "Hierin moet met alle landen op concreet niveau gewerkt worden aan het klaarmaken van deze landen voor toetreding tot de Unie."

 

 

« Terug