De relatie tussen de EU en Wit-Rusland

Belarusvrijdag 16 januari 2009 12:56

De wereldwijde financiële crisis zou aan Wit-Rusland voorbijgaan. Deze overmoedige prognose komt president Loekatsjenko begin 2009 inmiddels duur te staan. Zijn bewind verkeert in acute geldnood. Minsk klopte al voor miljardenkredieten aan bij het IMF, Moskou en zelfs Washington. Voorwaarde van eerstgenoemde geldschieter was de devaluatie van de Wit-Russische roebel met maar liefst 20,5 procent op 2 januari. Tot op vandaag zit de schrik er bij de Wit-Russische burgers er zichtbaar in. Begrijpelijk bij een onverhoedse daling van het gemiddelde maandsalaris van 400 naar 333 Amerikaanse dollars, naast de euro vandaag een felbegeerde valuta in Minsk en wijde omtrek.

Gaat deze verzwakking van de Wit-Russische economisch positie de kansen op een nieuwe binnen- en buitenlandse oriëntatie van het Loekatsjenko-bewind soms doorkruisen? Bepaald geen denkbeeldig gevaar! Want, afgezien van de huidige financiële problemen, is een kosmetische koersverlegging van Loekatsjenko richting Westen evengoed een reële optie. Dan zou de machtige president eenvoudig zijn strategie van een gesimuleerde integratie met Rusland inruilen voor een gesimuleerde toenadering tot de Europese Unie. De aanstaande gasonderhandelingen met leverancier Rusland kunnen zo´n simulatie extra stimuleren!

Met een uitgebalanceerde strategie dient de Europese Unie zo´n ongewenst politiek scenario in Minsk het hoofd te bieden. Alle Europese Instellingen zullen daarbij alle Wit-Russische doelgroepen moeten aanspreken: de staatsinstanties, de oppositiekrachten, de burgermaatschappij, ja evenzeer de passieve bevolking. Een inspirerende Europese doelstelling die uitbouw én bruggenbouw in de contacten met Wit-Russische maatschappelijke geledingen nastreeft.

« Terug