Politieke wil ontbreekt om immigratieprobleem aan te pakken

woensdag 20 juni 2007 19:35

"De afgelopen week werden we opnieuw opgeschrikt door het feit dat mensen onderweg naar Europa verdrinken. Elf mensen verdronken in de buurt van Lampedusa. En in de Nederlandse krant Trouw van vandaag staat het aangrijpende verhaal van Somalische vluchtelingen die onder barre omstandigheden Jemen proberen te bereiken. Het is dus urgent en hoogst actueel dat we proberen om een betere procedure op te zetten voor asiel. En tegelijk maatregelen nemen om asielzoekers van illegale immigranten te onderscheiden". Aldus Hans Blokland tijdens het EP-debat vanavond over een gemeenschappelijk Europees asielstelsel.

Blokland vervolgt: "Het klinkt sympathiek om door praktische samenwerking te komen tot een beter asielbeleid. Maar dat is een utopie. Praktische samenwerking is onvoldoende. Er moet juist ook de politieke wil zijn om de nodige stappen te zetten. Als ik de Nederlandse kranten lees over de ontmoeting van de ministers van justitie vorige week dinsdag in Luxemburg, dan krijg ik de indruk dat die politieke wil er niet is. Want over de echte inzet van mensen en materiaal blijft de discussie voortduren.

Als we het niet eens kunnen worden over de gezamenlijke inzet voor Frontex (Europees agentschap voor de grensbewaking) ligt een gemeenschappelijk toelatingsbeleid voor vluchtelingen, uit bijvoorbeeld Irak, ver weg. Zonder gemeenschappelijk standpunt over de veiligheid van derde landen kunnen geen Europese ambtsberichten worden opgesteld. En dat is wel een voorwaarde om verder te komen met een geharmoniseerd asielbeleid.

Ik voorzie grote problemen bij het uitvoeren van het voornemen te komen tot een lijst van veilige landen van herkomst. Welke bronnen zijn betrouwbaar?
En kunnen de bronnen van informatie uit landen die niet veilig zijn wel bekend gemaakt worden? In een dictatuur is het immers levensgevaarlijk om bewijsmateriaal tegen het regime te verzamelen!

Het mes snijdt aan twee kanten. Een lijst veilige landen bevat landen waar we handelsbetrekkingen mee kunnen onderhouden. Maar als een land niet op die lijst van veilige landen staat, moeten vluchtelingen welkom zijn. Het opschorten van handelsbetrekkingen met onveilige landen is dan nodig om mensenrechten te bevorderen. En juist hier zullen grote problemen ontstaan. Het is niet waarschijnlijk dat vroegere koloniën van bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland uitgesloten worden van betrekkingen met de EU wanneer daar nu een wreed regime heerst. Ik hoor graag van de Commissaris/Raad hoe hij dit probleem voorkomt!

Daarnaast is een geharmoniseerd asielbeleid gebaat bij helderheid. Collega Catania heeft een amendement ingediend waarin hij pleit voor open opvangcentra voor asielzoekers en andere immigranten. In mijn land verblijven asielzoekers in open asielzoekerscentra. Mensen die illegaal verblijven worden terecht in een gesloten centrum ondergebracht. Het inrichten van open opvangkampen aan de buitengrenzen van de Unie lijkt mij niet verstandig. Het draagvlak voor een asielbeleid wordt ondermijnd als mensen zonder geldige papieren zich vrij kunnen verplaatsen.

Als de EU een barmhartig en rechtvaardig asielbeleid wil formuleren moet er wel politieke wil zijn. Ik roep de Raad op om die wil te tonen om zo nieuwe slachtoffers te voorkomen".

« Terug

Reacties op 'Politieke wil ontbreekt om immigratieprobleem aan te pakken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.