De Hongaarse opstand van dichtbij meegemaakt

dinsdag 24 oktober 2006 10:02

Straatsburg – "De nationaal-socialistische ideologie werd overwonnen in 1945 en de communistische ideologie 45 jaar later. Kwam er wat goeds voor in de plaats? Zijn we in staat op de puinhopen van die ideologieën een samenleving te bouwen van verdraagzaamheid, verantwoordelijkheid en naastenliefde?" Dit vraagt Hans Blokland zich af tijdens het EP-debat over de herdenking van de Hongaarse opstand van 23 oktober 1956.



Als dertienjarige schooljongen besefte Hans Blokland dat het geboorteland van zijn moeder een heroïsche strijd beleefde voor de vrijheid waarnaar zo hartstochtelijk werd verlangd. "De beelden van premier Imre Nágy en generaal Pál Maleter en de strijd tegen de Russische tanks staan op mijn netvlies gegrift. Wat hoopten we vurig op steun uit het Westen tegen beter weten in. Wat leefden we mee met de slachtoffers en met de vluchtelingen. Toen al leerde ik van mijn ouders dat Hongarije geen Oost-Europees maar een Midden-Europees land was met sterke religieuze en culturele banden met West-Europa".



Blokland vervolgt:"De historische betekenis van Boedapest 1956 gaat het locale of nationale niveau verre te boven. De opstand die toen uitbrak en enkele dagen later wreed werd neergeslagen door troepen van de Sovjet-Unie heeft in West-Europa de ogen van velen geopend voor de gevaren van de communistische ideologie zoals door Moskou gedicteerd. Nu 50 jaar later is het Sovjetblok ontmanteld en zijn acht en binnenkort tien voormalige satellietstaten deel van de Europese Unie".



Blokland vraag zich af wat we hebben gedaan met die herwonnen vrijheid. Geduld en doorzettingsvermogen zijn volgens hem noodzakelijk om de samenleving weer op te bouwen. "Vijf jaar bezetting in Nederland vergde minstens 15 jaar van wederopbouw. Een periode van 50 jaar onderdrukking vergt wellicht enkele generaties voor alle geslagen wonden geheeld zijn". Blokland spreekt de wens uit dat het Hongaarse volk de moed en de kracht op mag brengen om samen het verleden te overwinnen en eensgezind te werken aan een toekomst in vrijheid en in vrede.

« Terug

Reacties op 'De Hongaarse opstand van dichtbij meegemaakt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.