Oproep aan premier Rutte: neem de rol van het VK in de EU over

zijaanzicht vlaggen tourwoensdag 13 juni 2018 11:09

In de Europese Unie is het Verenigd Koninkrijk altijd opgetreden als constructieve oppositie. Als tegenmacht tegen de te vaak overheersende as Duitsland-Frankrijk.

(Onderstaand de tekst en hier de link naar de uitgesproken gefilmde bijdrage: https://youtu.be/89ACrKnwTuw )

In Berlijn heerst een al-oud trauma: men wil nimmer meer opnieuw dominant worden. Dus uiteindelijk bepaalt binnen die Duits-Franse as Parijs de politieke koers en richting. En dat betekent, zeker met Macron: méér Europa.

Door de exit van het Verenigd Koninkrijk valt in de Europese Unie het land weg dat op een nuchtere en constructieve manier tegenwicht bood.

Hoog tijd dus voor Europa 2.0: enter Mark Rutte!

Als een van de langstzittende Europese regeringsleiders is hij dé aangewezen persoon, dit tegenwicht te organiseren.

En ook het moment is van groot belang: we zitten in de aanloop naar het belangrijke jaar 2019. Het jaar van de Brexit, de Europese verkiezingen, een nieuwe Europese Commissie, en onderhandelingen over een nieuwe Meerjarenbegroting.

Europese politici als Macron, Juncker en Verhofstadt willen nu ook wat, namelijk de grote sprong voorwaarts maken.

Dus is het ook nù het moment voor Rutte, de scepter van de Engelsen over te nemen en die tegenmacht te gaan organiseren.

Rutte´s toespraak in Berlijn dit voorjaar vormt een goede basis voor die tegenmacht. En dat geldt ook voor de samenwerking tussen diverse noordelijke Lidstaten plus Oostenrijk, over de toekomst van de euro.

Geen verenigde staten van Europa dus maar een nuchtere benadering.

Een bescheiden en dienstbaar Europa, dat afspraken nakomt en verbindt.

Dus met een bescheiden begroting, geen eurozone die transferunie wordt, en een EU die Italië en Griekenland helpt met het migrantenvraagstuk.

Het is nù tijd voor zo´n Europese Unie. Mark Rutte moet aan de bak. Gebeurt dat niet dan zal de kloof tussen de burgers en Brussel gevaarlijk groot, ja zelfs onhoudbaar worden!

« Terug

Reacties op 'Oproep aan premier Rutte: neem de rol van het VK in de EU over'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.