'Meer innovatie en maatwerk in GLB'

Aardappelveldwoensdag 29 november 2017 17:24

'Inzet op innovatie biedt perspectief', aldus Europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie-SGP) in een eerste reactie op de schets voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid die Commissaris Hogan vandaag in Brussel formeel naar buiten brengt.

Belder noemt het positief dat de Commissie kennis en innovatie een kernelement van het nieuwe GLB wil maken en ook de aansluiting van kennis op de praktijk wil verbeteren. Dit gaat hand in hand met hernieuwde aandacht voor jonge boeren en bedrijfsopvolging.

 

Opvallend is volgens Belder ook de erkenning van de Commissie dat het huidige beleid te gedetailleerde regels voorschrijft. Lidstaten zouden in de toekomst een eigen strategisch plan mogen indienen om gestelde doelen te behalen, waarbij een mix van verplichte en optionele maatregelen denkbaar is. 'Maak beleid doelgericht en uitvoerbaar, dat is een win-win', aldus Belder.

 

De Commissie erkent in het document de belangrijke rol van de Europese boeren in de voedselvoorziening en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. Het stuk dat vandaag gepresenteerd wordt aan de EP-landbouwcommissie en de Raad is een opstap naar wetgevingsvoorstellen. De EP-landbouwcommissie zal zich in de eerste helft van 2018 eerst met een initiatiefverslag uitspreken over de gepresenteerde schets alvorens de Commissie met verdere voorstellen komt.

« Terug

Reacties op ''Meer innovatie en maatwerk in GLB''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.