"Méér mobiliteit van gekwalificeerde werknemers in de Europese binnenvaart"

Nijmegenmaandag 13 november 2017 18:49

Peter van Dalen, Straatsburg, 13 november 2017:

De nu voorliggende nieuwe wetgeving is een duidelijke verbetering voor de Europese en de Nederlandse binnenvaart.

Er is behoefte aan meer personeel in de binnenvaart, en deze nieuwe wet bevordert de mobiliteit - instroom én doorstroom - van gekwalificeerde werknemers in de Europese binnenvaart.

 

Competenties

De wet legt het accent op competenties. Tot nu toe was het bezit van een diploma en behaalde cijfers van belang. Dat is het nog steeds, maar de basis van dat diploma wordt nu: welke vaardigheden heeft iemand? Zo’n aanpak bevordert de instroom van werknemers die niet van jongs af aan zijn groot geworden in de sector. Ook de doorstroom naar andere rangen wordt vergroot. Méér kansen dus voor gekwalificeerde mensen.

 

Betrokkenheid rivierencommissies

Als schaduwrapporteur heb ik me vooral ingezet, om de diverse rivierencommissies direct en invloedrijk te betrekken bij de concrete invulling van beroepseisen en vaardigheden voor de binnenvaart. Hiermee is ook de betrokkenheid van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart, het CESNI, gewaarborgd. Dat betekent invloed van deskundigen uit de praktijk! Ik ben blij dat dit aspect nu volop is mee genomen.

 

Riverspeak

We zien dat er op de Europese binnenwateren nogal wat ongelukken en bijna-ongelukken gebeuren door gebrekkige talenkennis. Ik ben daarom verheugd dat het Parlement een aloude wens van mij overneemt: beheersing van elementair Engels. In de zeevaart kennen we reeds dat ‘Seaspeak’: dit moet er nu ook komen voor de binnenvaart. Riverspeak is wat mij betreft een essentiële stap vooruit naar een nog veiligere binnenvaart.

Een goed werkende binnenvaart van hoog kwaliteitsniveau is belangrijk. Ik steun dit pakket dan ook van harte. Dank aan rapporteur Meissner!

« Terug

Reacties op '"Méér mobiliteit van gekwalificeerde werknemers in de Europese binnenvaart"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.