"Wat levert zo’n reis naar Pakistan op?"

Foto 3zaterdag 11 november 2017 12:16

"Wat levert nu zo’n reis naar Pakistan op?", zo vroeg iemand mij deze week. In de eerste plaats hebben we onder andere van meerdere Pakistaanse christenen, de man van Asia Bibi, haar advocaat en de leden van de Mensenrechten commissie van de Punjab-provincie duidelijk te horen gekregen: blijf naar ons toekomen!

Dan zien de regering en de mensen ( via de media) hier dat jullie aan ons denken, voor ons opkomen. ‘We hebben jullie steun en inzet hard nodig, want hier in Pakistan moet nog veel veranderen’, zo zei iemand tegen ons in Lahore.
De aartsbisschop van Lahore, Sebastian Shaw, vroeg met nadruk ook om gebed voor Pakistan. ‘Mede door de aandacht vanuit de EU zijn allerlei zaken hier stukje bij beetje aan het veranderen. Maar het kan en moet meer en beter en sneller. Dat gebed is dagelijks nodig’, zo zei hij.
In de tweede plaats zie je dat met name de Pakistaanse regering los wil komen van extremisten en religieuze fanatici. Dat betekent meer en beter onderwijs, verzet tegen intolerantie en haat en versterking van de economie. Waar mogelijk op deze terreinen dienen relaties gemaakt en geïntensiveerd te worden. Daar ligt dus bijvoorbeeld een taak voor het Europese bedrijfsleven. En dat wordt ook opgepakt: zo heeft FrieslandCampina recent voor honderden miljoenen euro een meerderheidsbelang genomen in het op één na grootste zuivelbedrijf in Pakistan.

En last but not least: we blijven opkomen voor vervolgde minderheden zoals christenen. Concreet hebben we deze week met de minister van Justitie onze voorstellen besproken, hoe de wetten op de godslastering kunnen worden veranderd. Als eerste stap om in elk geval het massale misbruik van die wetten te stoppen. Dat kan onder andere door hen die valse beschuldigingen hebben ingebracht, op dezelfde manier te gaan vervolgen en aanpakken als de (valselijk) beschuldigden.
Onze steun voor de familie van Asia Bibi en haar advocaat gaat door: politieke en financiële steun. Dat is echt een speerpunt geworden van mijn Europese ECR-fractie en zeker ook van onze fractievoorzitter Kamall, die zelf moslim is.
En, we gaan erg spannende weken in. De hoorzitting door het Pakistaanse Hooggerechtshof met Asia Bibi komt er aan. Wat gaat er dan gebeuren? En wat gebeurt er na die hoorzitting? Met diverse (internationale) betrokkenen zijn we hierover in gesprek. Zeker, dat zijn algemene woorden, maar meer dan dat kan ik hier nu publiekelijk niet melden. We blijven uitzien naar en bidden voor een goede afloop.”

« Terug

Reacties op '"Wat levert zo’n reis naar Pakistan op?"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.