"EU moet steun aan Pakistan scherper en beter volgen"

IMG_7095dinsdag 26 september 2017 21:21

Pakistaanse politici roepen Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) op om de EU-gelden aan Pakistan beter te monitoren.

Een groep van Pakistaanse politici heeft dinsdag 26 september in het Europees Parlement de EU opgeroepen om de EU-gelden aan Pakistan beter te monitoren. "Er gaat veel geld van Europa naar Pakistan, maar wij beweren dat die gelden niet altijd op de juiste plek terechtkomen. Dat komt mede omdat de EU de gegeven gelden niet goed monitort. Doe dat scherper dan komen de fondsen ook terecht bij religieuze minderheden, want dat gebeurt nu niet", zei mevrouw Shunila Ruth, lid van het Parlement van Punjab in Pakistan.


De groep van Pakistaanse politici van verschillende religieuze groepen was speciaal naar Brussel gekomen om aandacht te vragen voor de situatie van deze religieuze minderheden, zoals christenen, Sikhs, Hindoes en anderen. De inleiders beschreven vooral de situatie van de minderheden en de uitdagingen die dagelijks op ze afkomen. Maar ook riepen ze de EU op om de fondsen, onder meer aan Pakistan gegeven via het handelsverdrag GSPplus, veel beter te monitoren. "Die fondsen komen niet terecht bij de minderheden. De overheid doet bijna niets voor religieuze minderheden."

Daar waren twee vertegenwoordigers van de Pakistaanse Ambassade in Brussel het niet mee eens. Zij lieten weten dat de Pakistaanse overheid er veel aan doet om religieuze minderheden te helpen, te ondersteunen en te beschermen, maar Pakistan is groot en gaat gebukt onder zwaar religieus extremisme. "De Pakistaanse overheid heeft het buitenland, de EU, nodig om mee te helpen aan de bestrijding van het terrorisme. Dat is groot in ons land en het bestrijden van terrorisme kost de Pakistaanse overheid heel veel geld en energie. We willen echt wel de minderheden helpen, maar de aandacht gaat vaak uit naar andere zaken."

Na de bijeenkomst vonden er nog interessante bilaterale gesprekken plaats in het EP in Brussel. Vervolgens vertrok de delegatie uit Pakistan naar Den Haag, waar ze morgen een bijeenkomst heeft in het gebouw van de Tweede Kamer.

 

« Terug

Reacties op '"EU moet steun aan Pakistan scherper en beter volgen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.