Debat over Noordzee meerjarenplan visserij

IMG_4006woensdag 13 september 2017 21:11

Bijdrage Peter van Dalen aan debat in Straatsburg, 13-09-2017

ls er een zee op deze planeet alwaar een succesvol visserijbeleid is gevoerd, dan is het de Noordzee!

Als er een zee op deze planeet is alwaar tal van bepalingen van kracht zijn, dan is het de Noordzee.

Hierdoor zijn alle grote visbestanden in de Noordzee goed op peil. Alle trends zijn positief.

Hiertoe zijn grote offers gebracht door de vissers. De omvang van alle Noordzee-vloten is de afgelopen decennia gekrompen. Veel vissers werden gedwongen te stoppen met hun levenswerk. Familiebedrijven zijn op pijnlijke wijze beëindigd.

 

En de vissers hebben zelf krachtig bijgedragen aan verduurzaming en herstel van de Noordzee-bestanden. Meest duidelijk zien we dat met de ontwikkeling van de innovatieve pulstechniek. Een vismethode die brandstof bespaart, de zeebodem niet kapot ploegt en die vooral die vis naar boven brengt die men wil vangen: selectie in optima forma.

 

Helaas zijn er toch nog fracties en NGO's die beweren dat de Noordzee wordt overbevist. Men eist dan nog scherpere regels en onaanvaardbaar hoge normen. Dat leidt tot onwerkbaarheid. Helaas zijn er dan toch nog collega's, die de pulsvisserij niet wensen. Ik vind dat onbegrijpelijk en onverantwoord: niet alleen is innovatie hét EU-woord bij uitstek, maar niemand zou toch terug willen naar de dagen van de boomkor?!

Om deze overwegingen steunen wij de hoofdlijnen van het meerjarenplan. Als de stemming morgen niet te gek uitpakt hebben we een gebalanceerd plan. Dat geeft én de Noordzee én de vissers goede kansen om samen duurzaam management voor de gemengde visserijen te ontwikkelen.

« Terug

Reacties op 'Debat over Noordzee meerjarenplan visserij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.