Peter van Dalen roept Polen en Europese Commissie op Noord-Koreaanse dwangarbeid tegen te gaan

Noord Koreawoensdag 26 april 2017 14:19

"De steeds terugkomende berichten over Noord-Koreaanse dwangarbeid maken mij ernstig zorgen. We weten dat een paar jaar geleden alleen al in Polen honderden Noord-Koreanen op scheepswerven werkten, maar hun loon moesten afstaan aan Grote Leider Kim Jong-un. Die laatste eet er goed van en financiert er zijn kernwapenprogramma mee. Helaas is niet duidelijk hoeveel Noord-Koreanen op dit moment gedwongen in Europa werken. Ik wil duidelijkheid zodat we, indien nodig, gericht actie kunnen ondernemen", aldus Peter van Dalen (Europarlementariër ChristenUnie-SGP). Hij stelde er de volgende vragen over:

Regelmatig verschijnen nieuwsberichten over dwangarbeid van Noord-Koreanen in de Europese Unie. Zie bijvoorbeeld http://www.reuters.com/article/northkorea-eu-slavery-idUSL8N19N43L. Ook de laatste weken geven experts in discussies over de spanningen rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma aan dat één van de inkomstenbronnen van het regime de salarissen van Noord-Koreaanse dwangarbeiders in andere landen zijn.
 
Op 27 maart 2017 antwoordde de Nederlandse Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vragen van twee kamerleden dat er een paar jaar geleden enkele honderden Noord-Koreaanse burgers werkzaam waren in de Europese Unie. Meer recente cijfers kon de Minister niet voorleggen. Zie hier voor de antwoorden: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/03/27/beantwoording-kamervragen-over-noord-koreaanse-dwangarbeiders
 
1) Kan de Commissie aangeven hoeveel Noord-Koreaanse staatsburgers er op dit moment in de landen van de EU werkzaam zijn?
 
2) Op welke manier houdt de Commissie de situatie (woon- en werkomstandigheden, juridische situatie) van Noord-Koreaanse staatsburgers werkzaam in de EU in de gaten?
 
3) Kan de Commissie garanderen dat er geen gedwongen arbeid meer verricht wordt in de EU door Noord-Koreaanse staatsburgers en indien de Commissie dit niet kan, wat onderneemt zij om dit in de toekomst wel te kunnen garanderen?
 
 

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen roept Polen en Europese Commissie op Noord-Koreaanse dwangarbeid tegen te gaan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.