De Visser Centraal in Scheveningen!

IHI_2303-kleinmaandag 06 maart 2017 10:43

Europarlementariër Peter van Dalen organiseerde samen met ChristenUnie Tweede Kamerlid Eppo Bruins op 3 maart een bijeenkomst getiteld: De visser centraal. In de kantine van de visafslag van Scheveningen gingen zo’n 60 vissers, wethouders en wetenschappers in gesprek over de gevolgen van de Brexit voor de visserij. "Nergens wordt de Brexit zo tastbaar als in de visserij. Als 50% van de visgronden worden gesloten heeft dat vanzelfsprekend een enorme impact. Daarom moeten we alles op alles zetten dat te voorkomen”, aldus van Dalen na afloop.

Sprekers

 De eerste spreker was Gerard van Balsfoort, voorzitter van de pelagische sector. Hij is de afgelopen tijd bezig geweest de financiële belangen in kaart te brengen.

Hij benadrukte vooral dat willen we de huidige visgronden en quota behouden, we een koppeling moeten leggen tussen onze visserij en de markttoegang van Britse vis op de Europese markt.

 Daarna sprak Andries de Boer, van rederij L. De Boer en zonen uit Urk. Zijn rederij heeft schepen onder Engelse vlag varen en hij vertelde over zijn eigen ervaringen tot dusver. “Er waait een andere wind sinds het referendum. Collega’s in het Verenigd Koninkrijk die eerst vrienden waren, doen nu vijandig. We moeten voorkomen dat dit een vechtscheiding wordt, dan hebben we alleen maar verliezers”.

 De derde spreker was Job Schot, Nederlandse visser onder Belgische vlag en inmiddels bekend als voorman van de actiegroep EMK. Hij ging in op zijn persoonlijke situatie en de opeenstapeling van zorgen, van aanlandplicht tot gebiedssluiting en nu de Brexit.  “We moeten zorgen dat onze kinderen ook nog kunnen vissen”.

 

Opdracht voor Den Haag en Brussel:

 Na de pauze was het woord aan de zaal en werden er opdrachten voor Den Haag en Brussel geformuleerd:

  • Maak visserij prioriteit in de onderhandelingen (doet het VK ook!)
  • Koppel de toegang van Britse visserijproducten op de EU markt aan toegang tot de wateren van het Verenigd Koninkrijk (Exclusieve Economische zone)
  • Betrek de sector in het proces
  • Behoud de wetenschappelijke samenwerking
  • Behoud duurzame visserij als uitgangspunt
  • Minder regeldruk, resultaat Brexit moet niet te complex worden
  • Behoud visgronden, ook binnen de Europese wateren (niet nog meer gesloten gebieden

Peter van Dalen over de bijeenkomst:

« Terug

Reacties op 'De Visser Centraal in Scheveningen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.