Persbericht: Verslag over de rechtsstaat eerste aanzet om misstanden in EU aan te pakken

tingey-injury-law-firm-yCdPU73kGSc-unsplash.jpg
CU-Logo-Eurofractie-RGB-SocialMediaPF.png
Door Eurofractie ChristenUnie op 30 september 2020 om 15:01

Persbericht: Verslag over de rechtsstaat eerste aanzet om misstanden in EU aan te pakken

Het eerste jaarlijkse verslag over de stand van zaken van rechtsstaat is een eerste aanzet om de rechtsstaat in de landen van de EU te beschermen. De mededeling van de Europese Commissie over de stand van zaken van de rechtsstaat laat zien, dat er in meerdere lidstaten nog heel wat moet veranderen.

Zo is in de lidstaten Hongarije, Polen en Malta de situatie ten aanzien van de onafhankelijke rechterlijke macht meer dan zorgelijk.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “In Polen is de dubbelrol van de minister van Justitie die tegelijk ook de hoogste leider is van het Openbaar Ministerie, een onaanvaardbare twee-petten-functie.”

Ook de bestrijding van de corruptie blijft een kwetsbaar aspect van de rechtsstaat. Van Dalen: “Het onderzoek naar de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia heeft laten zien dat de Maltese regering tot op het hoogste niveau, dat van de premier, corrupt is.”

De onafhankelijkheid van de media staat in de drie genoemde landen ook onder zware druk. Van Dalen: “In Hongarije is het volstrekt onduidelijk hoe de staat bepaalde media bevoordeelt en benadeelt. Transparantie op het vlak van financiering van de media is helaas ver te zoeken.”

Van Dalen stemt in met de bevindingen van dit eerste rechtsstaatrapport en hoopt dat de Commissie nu stevig door zal pakken in de aanpak van landen als Hongarije en Polen.