Laatste plenaire speech Belder: China

chinaEU-flag
CU-Logo-Eurofractie-RGB-SocialMediaPF.png
Door Eurofractie ChristenUnie op 18 april 2019 om 13:57

Laatste plenaire speech Belder: China

Op 18 april 2019 leverde ik mijn laatste bijdrage aan het plenaire debat in Straatsburg. Naar aanleiding van een resolutie over godsdienstvrijheid in China.

MdV,

Als viervoudig rapporteur voor de betrekkingen tussen de EU en China heeft godsdienstvrijheid in de Volksrepubliek mijn volle aandacht. En nu juist bij mijn laatste plenaire bijdrage als europarlementariër mag ik opnieuw de verdediging van godsdienstvrijheid in China bepleiten bij alle Europese Instellingen. Het is mijn diep verlangen dat het Europese parlement na de verkiezingen daarmee doorgaat!

Want gezien de totalitaire antireligieuze campagne van president Xi van de afgelopen jaren dient het elementaire grondrecht van geloofsvrijheid hoog op de agenda van komende Europees-Chinese toppen te prijken.

Hoe kan president Xi zijn “Chinese droom” combineren met de massale opsluiting van Oeigoeren in heropvoedingskampen? Hoe denkt de Chinese Communistische Partij zijn publieke gezag te handhaven door vorig jaar meer dan een miljoen christenen omwille van hun geloof te vervolgen, waaronder 10.000 kerkleiders?

Daarom doe ik een urgent beroep op het Chinese leiderschap menselijkheid te tonen, respect voor de vrijheid van Chinese burgers. Alleen in dat geval is er sprake van beschaving in het “Rijk van het Midden” en heeft de “Chinese droom” uitstraling, binnenslands en mondiaal!