Franse boetes voor weekendrust in de vrachtwagen absurd hoog

controledonderdag 17 juli 2014 10:18

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), lid van de Transportcommissie van het Europees Parlement, wil van de Europese Commissie weten of de rij- en rusttijdenverordening chauffeurs inderdaad verbiedt de normale weekendrust in de vrachtwagen door te brengen.

Afgelopen week heeft Frankrijk besloten dat chauffeurs die rust buiten het voertuig moeten doorbrengen, op straffe van maximaal 30.000 euro boete en één jaar gevangenisstraf. Van Dalen: ,,Frankrijk baseert de nieuwe wet op de rij- en rusttijdenverordening, maar die is onduidelijk of chauffeurs hun weekendrust in het rijtuig mogen doorbrengen. Het is in ieder geval vreemd dat Frankrijk op basis van dezelfde wetgeving deze regel eerst niet kende en nu wel. Maar als het inderdaad verboden is, is een boete van 30.000 euro en één jaar gevangenisstraf natuurlijk buiten alle proporties.” 

Volgens Van Dalen wil Frankrijk met deze wet de eigen markt beschermen tegen Oost-Europese chauffeurs die soms maandenlang langs de kant van de weg in hun vrachtwagen hun rust “genieten”. ,,Ik vind de zorgen van de Franse overheid terecht. Je ziet dat chauffeurs uit Oost-Europa, Franse en Nederlandse chauffeurs van de markt verdringen. Maar dat komt omdat Franse en Nederlandse overheden de regels over de inzet van buitenlandse chauffeurs, de cabotageregels en de detacheringsregels, niet goed handhaven. Daardoor staan ze in feite toe dat Oost-Europese chauffeurs de markt overnemen. De nieuwe Franse wet lijkt dan ook vooral bedoeld om het eigen falen te verbergen. En als ze er dan ook zo’n hoge absurd hoge boete op zetten wordt het tijd dat de Europese Commissie ingrijpt en Frankrijk tot de orde roept”, aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'Franse boetes voor weekendrust in de vrachtwagen absurd hoog'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.