Transportcommissie EP brengt historische passagiersvaart in het nauw

Rondvaartbootdinsdag 01 juni 2010 15:00

De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over een aanpassing van de Verordening die de rechten van passagiers voor zee- en binnenvaart regelt. Door deze wijziging moeten voortaan kleine schepen die tot 12 passagiers vervoeren, geheel aangepast worden voor mensen met een lichamelijke beperking.

Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft tegen deze wijziging gestemd. Van Dalen: ,,Uiteraard ben ik er voor dat mensen met een beperking ook mee kunnen varen op passagiersschepen voor zee- of binnenvaart. Maar je moet hierin wel een redelijke balans zoeken. Daarom heb ik een voorstel gesteund dat de grens voor die schepen op minimaal 36 passagiers zou leggen. Kleine passagiersschepen die 12 of meer passagiers vervoeren volledig aanpassen voor gehandicapten, is economisch gewoon niet rendabel: dat is uit de exploitatie nooit terug te verdienen.” Voor grotere schepen die minimaal 36 passagiers vervoeren, zijn dergelijke kostbare aanpassingen wel op te brengen, aldus de Europarlementarier. ,,Het risico bestaat nu dat met name de historische scheepvaart in Nederland voor hoge kosten wordt gesteld, en daarmee wordt bedreigd in haar voortbestaan. Dat gaat ten koste van de werkgelegenheid in deze belangrijke maritieme sector."

Van Dalen: ,,In de Raad van Transportministers is de meerderheid voor de grens van 36 passagiers of meer. Dat vind ik een evenwichtige balans tussen de wensen van alle passagiers om mee te kunnen varen, en wat financieel-economisch voor de scheepeigenaren mogelijk is. Ik hoop dat de Raad die positie vast weet te houden in de onderhandelingen."

 

« Terug

Reacties op 'Transportcommissie EP brengt historische passagiersvaart in het nauw'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.