Emissiehandel

dinsdag 15 oktober 2002 14:55

Hans Blokland pleit voor een éénduidig en duidelijk systeem van emissiehandel.

Bijdrage van Hans Blokland (ChristenUnie-SGP)

aan het debat over emissiehandel

MdV,

Allereerst wil ik de heer Moreira da Silva, de rapporteurs voor advies en de schaduwrapporteurs bedanken voor de plezierige wijze waarop we konden samenwerken om zo te komen tot het voorstel dat nu voor ons ligt. Ik moet daarbij opmerken dat gedurende het proces wel duidelijk is geworden dat het voorstel van emissiehandel omstreden is. Verschil van inzicht tussen voor- en tegenstanders leidde dan ook tot een overweldigende hoeveelheid amendementen.

Als rapporteur voor advies pleit ik voor een éénduidig en duidelijk systeem van emissiehandel. Een systeem waarbij voor overheid en bedrijfsleven rechten en plichten helder zijn omschreven. Een systeem wat echter ook recht doet aan de geheel eigen dynamiek van het bedrijfsleven. Een dynamiek waarin continuïteit en ruimte voor concurrentie niet onnodig worden belemmerd door nieuwe regels.

Dat in het uiteindelijke verslag dat thans voorligt een aantal amendementen van de economische commissie zijn overgenomen om dat te bewerkstelligen is dan ook verheugend. Ik doel hier met name op het verlengen van de termijn in artikel 11, het aanpassen van de boeteregeling in artikel 16 en de wijze waarop lidstaten het systeem van emissiehandel belasten in artikel 16 lid 4. Het bevorderen van een goede werking van een markt voor emissierechten is gediend met duidelijkheid over marktverstorende elementen.

Het valt daarom ook te betreuren dat de milieucommissie geen overeenstemming heeft weten te bereiken over de wijze van toewijzing van de rechten vanaf 2008.

Het blijft van groot belang dat we alert blijven op maatregelen die lidstaten kunnen nemen om in te grijpen op een markt voor emissiehandel door eigen regelingen en belastingen. De weerstand tegen een systeem van emissiehandel bij verschillende partijen zal blijven bestaan en zal aanzetten tot het omzeilen van de regels. Het mag daarom niet zo zijn dat door onduidelijkheid van de richtlijn emissiehandel gedoemd is te mislukken. Bij emissiehandel geldt dan ook wel heel sterk: "the proof of the pudding is in the eating".

« Terug

Reacties op 'Emissiehandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.