Vraag aan Europese Commissie over problemen met aanlandplicht visserij

IMG_4006dinsdag 27 maart 2018 14:35

Vanaf 2019 problemen met de aanlandplicht? Die zijn er nu al!

De aanlandplicht lijkt bijna vergeten na het puls-drama in het Europees Parlement en de uitdagingen van Brexit. Vanaf 1 januari 2019 moet alle gequoteerde vis aangeland worden volgens artikel 15 van de Basisverordening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

Er is echter al een gefaseerde aanpak sinds 2015 om bepaalde vissoorten aan te landen. Zo moet ook per 1 januari 2018 onder andere wijting in diverse visserijen worden aangeland. Wijting is een zogenaamde choke specie voor de Nederlandse vloot, omdat de meeste Nederlandse vissers geen vangstrechten hebben voor wijting.[1] Dit levert grote problemen op, omdat veel kotters al snel naar land terug moeten keren omdat ze het wijting quotum hebben overschreden. Echter, de Europese Commissie ziet de aanlandplicht tot nu toe niet als iets zorgelijks. Er moet dus van alle kanten druk uitgeoefend worden om de Commissie te laten inzien dat het wel degelijk problemen oplevert. Daarom heb ik de Europese Commissie de vraag gesteld of de Commissie bereid is om te pleiten voor afschaffing van het wijting quotum in het Noordzeegebied of hier in ieder geval een de-minimis voor wijting op te zetten voor de puls-/boomkorvisserij 80-119 mm. Hopelijk laat deze vraag de Commissie inzien dat de aanlandplicht echt niet zonder problemen is en geven ze de Noordzeevissers iets meer ademruimte.



[1] Een choke specie is een vissoort waarbij de quota al uitgeput is vóór andere gequoteerde vissoorten die gevangen worden in een gemixte visserij.

« Terug

Reacties op 'Vraag aan Europese Commissie over problemen met aanlandplicht visserij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.