Benoeming nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid komt voor veel geloofsvervolgenden laat

james-coleman-QHRZv6PIW4s-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 8 december 2022 om 10:41

Benoeming nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid komt voor veel geloofsvervolgenden laat

De Europese Commissie heeft Frans van Daele benoemd tot nieuwe speciale EU-gezant godsdienstvrijheid. Deze benoeming is uitermate belangrijk, maar komt voor veel geloofsvervolgden helaas te laat.

De nieuwe gezant gaat effectief begin 2023 aan de slag terwijl de volgende Europese verkiezingen over amper anderhalf jaar zijn. Als de gezant net goed uit de startblokken is gekomen om zijn immense werk te doen, kan hij in de zomer van 2024 weer gaan. Met de Europese verkiezingen wordt de gehele Europese Commissie inclusief allerlei gezanten, vervangen. Commissievoorzitter Von der Leyen geeft met deze extreem late benoeming aan, geen prioriteit te geven aan een pijler onder de christendemocratische politiek, namelijk het opkomen voor gelovigen en geloofsvervolgden.

Van Daele moet direct en vol aan de slag. De Commissie-Von der Leyen heeft veel te lang gewacht met de benoeming van een EU-gezant voor de godsdienstvrijheid. Toen deze functie vorig jaar eindelijk toch werd ingevuld door de Griek Stylianides, stopte hij zelf al na vier maanden. Inmiddels zijn we nu bijna ander halfjaar verder. Kortom: er is kostbare tijd verloren gegaan, dus nu volop aan de slag!

Het werk van de speciale EU-gezant wordt namelijk steeds belangrijker. De godsdienstvrijheid staat wereldwijd sterk onder druk. Onder andere het rapport van de Intergroep vrijheid van godsdienst of geloof van het Europees Parlement, waar ik covoorzitter van ben, laat zien dat de godsdienstvrijheid afneemt en onder andere de achterstelling van christenen toeneemt. Een duidelijk en schrijnend voorbeeld daarvan is de situatie in Pakistan, waar christenen ter dood veroordeeld worden vanwege blasfemiewetten, maar we horen ook schokkende verhalen over de behandeling van Oeigoeren in China en aanvallen op kerken in Nigeria.

De eerdere speciale gezant, Ján Figeľ, werd in 2016 de eerste persoon die namens de Europese Unie deze functie meer dan drie jaar lang bekleed. Hij heeft bewezen hoe belangrijk het is dat deze positie bestaat. Figeľ, met wie we als EP-Intergroep nauw hebben samengewerkt, speelde bijvoorbeeld een sleutelrol bij de vrijlating van de Pakistaanse christin Asia Bibi, die bijna tien jaar vast zat in een dodencel vanwege godslastering. Naast haar zijn er echter tal van anderen die op hulp zitten te wachten.

Labels: , , ,