Azerbeidzjaans import van Russisch gas ondermijnt Europese boycot

pruthvi-sagar-a-r-xxgNqAtIJ0s-unsplash (gas).jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 28 november 2022 om 17:05

Azerbeidzjaans import van Russisch gas ondermijnt Europese boycot

De EU moet voorkomen dat we via Azerbeidzjan indirect toch Rusland financieel steunen. Uit verschillende berichten blijkt dat het Russische Gazprom onlangs een nieuw contract heeft gesloten met oliemaatschappij SOCACAR uit Azerbeidzjan.

Ik vraag daarom opheldering over deze kwestie aan de Europese Commissie en de Europese dienst voor extern optreden (zie bijlage). Omdat de EU een gasdeal heeft gesloten met Azerbeidzjan, importeert dat land nu meer gas vanuit Rusland. Als dat inderdaad het geval is, zou de EU in feite haar eigen boycot ondermijnen.

De komende maanden zou Azerbeidzjan meer gas nodig hebben om aan de binnenlandse vraag te voldoen, nu het land afgesproken heeft gas te leveren aan de Europese Unie. Rusland en Azerbeidzjan zouden daarom een contract hebben ondertekend voor de levering van één miljard kubieke meter aardgas. We moeten koste wat het kost voorkomen dat de EU Russisch gas via een Azerbeidzjaanse sluiproute importeert, of dat de EU via een omweg bijdraagt aan de Russische oorlogseconomie. De voordeur sluiten heeft weinig zin wanneer de achterdeur wagenwijd open blijft staan. 

Vanaf het begin ben ik al een grote tegenstander geweest van de gasdeal die Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gesloten met president Aliyev van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan gebruikt buitensporig veel geweld richting Armenië. Zulke landen moeten we daarom sanctioneren, in plaats van belonen met symbolisch zeer onhandige handelsovereenkomsten.

Bijlagen

Labels: , ,