Peter van Dalen op werkbezoek in Zeeland

IMG_1805maandag 14 oktober 2013 22:15

"Prachtig om te zien hoe innovatief Zeeuwse ondernemers zijn, juist in deze economisch moeilijke tijden. Ik ben onder de indruk van de voorbeelden die vandaag heb gezien en gehoord. Zoals het pionierswerk bij de mosselkweek, innovatieve vistechnieken, duurzame glastuinbouw en plannen voor efficiënte containerafhandeling", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) na afloop van zijn werkbezoek aan Zeeland.

Werkbezoek

Het thema van het werkbezoek was de Zeeuwse economie en visserij. In het kader daarvan bezocht de Europarlementariër het mosselbedrijf Neeltje Jans op Schouwen Duiveland. Het bedrijf is pionier op het gebied van mosselstrengen en mosselzaadwinning. Later die dag vond een ‘meet en greet’ plaats met vertegenwoordigers uit het Zeeuwse bedrijfsleven. Een vertegenwoordiger van Zeeland Seaports sprak over het duurzame glastuinbouwproject bij Terneuzen (WarmCo2) en ingenieursbedrijf Koch over een efficiënte manier van containerafhandeling in de haven.  

Blauwboek

Vanuit de Zeeuwse politiek werd een ‘blauwboek’ aan de Europarlementariër meegegeven, met de voor Zeeland belangrijke politieke thema’s voor de komende jaren. Waaronder werkgelegenheid, steun voor innovatie, de sanering van het Thermos complex, en de beperkingen van de Natura2000 wetgeving. Peter van Dalen: “Heel goed dat de gemeentes op Zeeland steeds meer hun krachten bundelen en nu ook met een blauwboek zijn gekomen. Ik zal hier zeker voor strijden in Brussel en het blauwboek binnenkort ook met de collega’s in Den Haag bespreken.”

Thema-avond Visserij

De dag werd afgesloten met een thema-avond over de visserij in Nederland. Er waren vertegenwoordigers aanwezig vanuit diverse sectoren: mossels, oesters, paling, platvis en de kleinschalige visserij. Peter van Dalen schetste in een presentatie de politieke stand van zaken in Brussel rondom de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Over de aanlandplicht was Van Dalen duidelijk: “Deze aanlandplicht had er niet moeten komen en ik heb me hier in Brussel steeds tegen verzet. Het is nauwelijks onderbouwd, niemand in Brussel en Nederland weet nog hoe het uitgevoerd moet worden en er is nul draagvlak binnen de sector.” Ten aanzien van het puls dossier, een innovatieve vistechniek, adviseerde Van Dalen om in Europa nog meer onnatuurlijke partners aan je kant te krijgen. Wetenschappers, biologen en ook natuurorganisaties moeten te overtuigen zijn om de puls-techniek te omarmen.

Hierna vond een paneldiscussie plaats met publiek en mensen uit de visserij. Peter van Dalen, Hans van Geesbergen, Jaap Geleijnse, Gerrie van den Hoek en Cees Otte namen hieraan deel. Gesprekleider Paul Colijn (Statenlid namens de ChristenUnie) behandelde diverse stellingen rondom het spanningsveld natuur en visserij.

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen op werkbezoek in Zeeland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.