Sloopfonds voor zeeschepen

Shipbreakingdinsdag 26 maart 2013 11:38

De milieucommissie van het Europees Parlement stemde vandaag met grote meerderheid voor een sloopfonds dat verantwoord recyclen van zeeschepen financieel aantrekkelijk maakt. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) schreef mee aan het voorstel en reageert verheugd: "Dit sloopfonds is hard nodig omdat momenteel 90% van de Europese zeeschepen illegaal wordt gesloopt op de kusten van landen als Bangladesh en India. Dit gebeurt onder levensgevaarlijke omstandigheden voor mens en milieu".

Sloopfonds

"Het is verboden om schepen in deze landen te laten ontmantelen, maar dit verbod is gemakkelijk te omzeilen en dat gebeurt massaal. Bijvoorbeeld door het schip door te verkopen of om te vlaggen vlak voor de sloop. De bestaande wetgeving is daarom een papieren tijger, omdat die niet te handhaven valt".

 "Daarom hebben we ons gericht op het aanpakken van de oorzaak. De oorzaak is namelijk puur economisch: reders krijgen een betere prijs bij illegale sloperijen, omdat men zich daar niet aan milieu- en arbeidsregels houdt. Daarom moet er een sloopfonds komen dat het prijsverschil opheft", aldus Van Dalen.

 Zeeschepen die Europese havens aandoen gaan een kleine heffing betalen bovenop het havengeld. De heffing wordt gestort in een sloopfonds. Wanneer de zeeschepen ontmanteld worden op een goedgekeurde werf (die kan ook buiten Europa liggen) krijgt die werf een betaling uit het fonds, waardoor de verkoopwaarde van deze schepen stijgt. Op die manier wordt de financiële prikkel om schepen onverantwoord te laten slopen weggenomen. Er wordt slim gebruik gemaakt van bestaande structuren en de administratieve lasten zijn tot een minimum beperkt. Zo wordt nog onderzocht of havens voor het innen van die heffing een financiële vergoeding kunnen krijgen.

 Twee vliegen in een klap

Van Dalen: "Het sloopfonds zal er toe leiden dat er wereldwijd betere recyclinginstallaties komen omdat werven in aanmerking willen komen voor een betaling uit het fonds. Dit geldt ook voor werven in Europa. Zo vangen we twee vliegen in een klap: milieuwinst en meer werkgelegenheid."

 Hoe nu verder?

Over het rapport van de milieucommissie zal dit voorjaar in de plenaire vergadering van het Europees Parlement worden gestemd. Daarna starten de onderhandelingen met de Lidstaten en de Europese Commissie. Peter van Dalen zal hier ook aan deelnemen. "Ik verwacht dat het stevige onderhandelingen gaan worden. Sommige Lidstaten, waaronder Nederland, staan positief tegenover een sloopfonds, maar er is ook kritiek uit bijvoorbeeld Engeland."

« Terug

Reacties op 'Sloopfonds voor zeeschepen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.