´Aanlandplicht moet over boord´

IMG_4028dinsdag 30 mei 2017 18:49

“De boodschap van ruim 23.000 mensen is duidelijk: de aanlandplicht werkt niet, heeft geen draagvlak en brengt het beroep van de visserman in gevaar! Ik zal er alles aan doen deze maatregel zo snel mogelijk over boord te krijgen en in de tussentijd werkbaarder te maken”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vandaag in Brussel. De actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) bood een pittige petitie aan tegen de Europese aanlandplicht.

De Noordzeevissers noemen deze petitie zelf ´een wanhoopspoging´ omdat ze vrezen dat de maatregel hen het werk onmogelijk maakt. De kotters zijn immers niet gebouwd om babyvisjes apart op te slaan.

 De petitie werd eveneens overhandigd aan mevrouw Elisa Roller topambtenaar van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, de voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement. Hiervoor vond er een demonstratie plaats van tientallen vissers op het Schumanplein.

 De aanlandplicht kan op zijn vroegst in het jaar 2022 helemaal van tafel bij een nieuw visserijbeleid. Dus in de tussentijd moet er gezocht worden naar andere oplossingen. Want als de maatregel ongewijzigd wordt doorgevoerd moeten de kotters al in februari 2019 stoppen met vissen. Dan zou het Nederlandse quotum voor rog al opgevist zijn. Van Dalen: “De quota moeten bijvoorbeeld worden aangepast aan de nieuwe situatie, anders gaan er bedrijven failliet. Zo simpel is het!”

 EMK

 De actiegroep van 125 Nederlandse en Belgische (familie)bedrijven werd vorig jaar zomer opgericht uit onvrede met de aanlandplicht. Die verplicht vissers alle ondermaatse (baby)vis en niet-marktwaardige vis dood aan land te brengen. Deze vis gaat nu nog (deels) levend terug in zee en wordt opgenomen in de voedselketen. Noordwest-Europese vissers steken al geruime tijd energie in verduurzaming van de vismethoden, zoals de pulskor. Hiermee kunnen ze selectiever vissen en een hogere overleving van ondermaatse vis willen bewerkstelligen.

« Terug

Reacties op '´Aanlandplicht moet over boord´'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.